image

Güvenlik ve tedbirin sağlanması ile suçu önleme ve aydınlatma durumlarında güvenlik kameralarının önemi giderek artmaktadır. Bu nedenle il ve ilçelerde, vali ve kaymakamlar tarafından yayınlanan genelgeler ile güvenlik kamerası kullanımı zorunlu hale getirilebilmektedir. Devletin alacağı güvenlik önemlerinin yanında, vatandaşların da kendi güvenliğini sağlamak amacıyla güvenlik kamerası sistemleri ön plana çıkmaktadır.

Güvenlik kamerası sistemi kurulumu beraberinde belli bir maliyeti getirebilmesine rağmen sonrasında oluşabilecek olası zararlara karşı maddi ve psikolojik getirisi yüksek olabilmektedir. Bu nedenle toplumsal huzur ve güvenliğin sağlanması amacıyla güvenlik kamera hizmetleri zorunlu kılınabilmektedir. Güvenlik kamera yasası; Anayasa, Kabahatler Kanunu, İl İdaresi Kanunu çerçevesinde kaymakam ve valilerce hazırlanabilmektedir.

Güvenlik kamerası bulundurma zorunluluğu, halkın yoğun olarak bulunduğu işyerleri ile banka, büyük market, döviz büroları, kuyumcular, oteller, benzin istasyonları vb. alanları kapsayabilmektedir. Görüntüleme sisteminde kullanılacak kameraların özellikleri de kararnamelerde belirtilebilmektedir. Bunun yanında yayınlanan kararname, kameraların kullanımı ve görüntülerin saklanma ile süre koşullarını da içerebilmektedir. Her kararnamede değişiklik görülebilmesine rağmen genel olarak kameralar, 7 gün 24 saat kayıt alabilmeli ve kaydedilen görüntüler, 15 gün süreyle saklanabilir olmalıdır.

Güvenlik kamerası kullanımının zorunlu olduğu yerlerde yapılacak denetimler sonucu, kamera bulunmaması ya da fonksiyonel olmaması durumlarında İl İdaresi Kanunu’nun 66. Maddesi ve Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesine dayanarak yaptırım uygulanabilmektedir.